Konijnen van de Konijnenherberg adopteren.

Net zoals honden en katten zijn er vaak ook 'afgedankte' konijnen. Als ze geluk hebben, worden ze naar een opvang gebracht ipv losgelaten in 'de vrije natuur'. In het laatste geval overleven tamme konijnen namelijk niet.

In Nederland zijn verschillende opvangen voor konijnen en knaagdieren. Vaak zitten deze overvol. Anders dan asiels worden deze opvangen niet ondersteund door de overheid. Ze draaien vaak op vrijwilligers en donateurs. Met wat geluk kunnen ze dierenartsen vinden die tegen nette tarieven medische bijstand verlenen of castraties uitvoeren.

Het is altijd zinvol om een of meerdere konijnen te adopteren via een opvang. Allereerst bied je deze konijnen een tweede kans en steun je met het aankoopbedrag deze vrijwillige opvangen. Een opvang kan je ook veel vertellen over het gedrag van het konijn en eventuele problemen waarmee rekening moet worden gehouden. Bovendien zijn de rammen gecastreerd, wat problemen van een onverwacht nestje kan voorkomen. Een ander belangrijk voordeel is dat je bij een opvang je konijn zelf een maatje kan laten kiezen. Zo weet je altijd zeker dat het klikt!

Heeft u al een konijn en zoekt u een maatje? Dan kunt u bij mij terecht. Hieronder vertel ik kort onze aanpak en vindt u de tarieven. Meer info? Stuur gerust een mailtje!

Als u een konijn van de Konijnenherberg wil adopteren moet u allereerst aan een tweetal voorwaarden voldoen:

1) u heeft al 1 konijn en wil een tweede konijn adopteren óf u wil 2 konijnen adopteren (lees hieronder hoe het koppelen in zijn werk gaat)

2) u beschikt over een ruime huisvesting.

1) U moet ofwel al een konijn hebben en hiervoor een vriendje zoeken ofwel u wilt een koppel konijnen adopteren. Konijnen zijn sociale dieren en hebben dus een vriendje nodig. Konijnen worden dus nooit alleen geplaatst. De enige mogelijke combinatie is een ram met een (of meerdere) voedster(s). Wij plaatsen dus geen twee rammetjes of twee voedsters samen. Als u zelf een rammetje heeft, dient deze eerst 2 weken geleden gecastreerd te zijn voordat deze gekoppeld kan worden.

2) Vervolgens moet u voldoen aan de eisen aan de leefruimte voor de konijnen. Deze moet zowel binnen-als buitenshuis voldoende ruimte en beschutting bieden. Dit wordt van tevoren besproken en gecontroleerd. Er is op deze site al veel te lezen over hoe geschikte huisvesting voor konijnen eruit ziet. Natuurlijk is elke situatie anders. Je kunt altijd contact opnemen om te bespreken of de huisvesting volstaat. Als je nog niks hebt aangeschaft is het vaak zinvol om eerst naar de voorwaarden te informeren.  Je mag ook gerust een afspraak maken om eens langs te komen en kijken hoe we het hier doen. Al veel mensen hebben hier een hoop inspiratie opgedaan! Ik merk maar al te vaak dat mensen een hoop geld uitgeven en vervolgens een huisvesting hebben die niet geschikt is om konijnen in te houden. Geschikte huisvesting is niet duur en is simpel te realiseren! Kijk vast eenb bij 'info: huisvesting van een konijn'op deze site.

Wanneer u hieraan voldoet kunt u op zoek naar een nieuw vriendje. Via de mail maak je hiervoor een afspraak  om langs te komen. U kunt uw konijn meenemen. Immers, uw konijn bepaalt uiteindelijk wie er mee naar huis gaat want ze moeten elkaar wel leuk vinden! U  kunt uw konijn hier laten en laten koppelen aan een nieuw vriendje of vriendinnetje. De koppeling doe ik zelf in alle rust op neutraal terrein. Dit levert de meeste kans van slagen op. Een koppeling verloopt nooit hetzelfde. Soms vinden konijnen elkaar meteen leuk en is het binnen een uur bekeken en kunnen ze rustig naar huis. Vaak duurt een koppeling langer. Het liefste observeer ik ze een hele dag en laat ik ze minstens een nachtje hier doorbrengen. Soms duurt een koppeling wel een week. Van tevoren kan ik niet zeggen hoe lang uw konijn hier blijft, maar uiteraard hou ik u hiervan op de hoogte. Tijdens het koppelen mag uw konijn hier gratis logeren (zolang als nodig is, dus niet als het een koppelvakantie betreft). U hoeft enkel voldoende brokjes mee te nemen.

Het kan ook zijn dat er simpelweg geen match is tussen twee konijnen. Dan kunnen we gewoon opnieuw aan de slag met een ander konijn. We koppelen net zo lang totdat er een vriendje gevonden is. Het ene konijn is gewoon makkelijker te koppelen dan de ander. Dat heeft te maken met het karakter (dominantie) van zowel je eigen konijn als het konijn uit de opvang. Denk niet als het niet meteen lukt 'Zie je wel, mijn konijn wil liever alleen blijven' want dat is echt onzin. ELK konijn heeft behoefte aan een vriendje. Je zult je konijn zien opbloeien wanneer hij of zij niet meer alleen is. Soms is de zoektocht gewoon wat langer maar dat wil niet zeggen dat je konijn liever alleen zou zijn!

U hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat u komt te zitten met twee konijnen die elkaar niet leuk vinden of vechten. Het doel van het herplaatsen is een goed huis met vriendje zoeken waar een konijn altijd kan blijven. Als thuis blijkt dat het toch niet gaat, kan het konijn gewoon terugkomen en zoeken we een andere match! Ook krijgt u wat handvatten mee voor als u de konijnen mee naar huis neemt.

U wilt uw konijn(en laten koppelen bij de Konijnenherberg en:

U heeft zelf een ram: Deze dient tenminste twee weken vóór de koppeling gecastreerd te zijn (veel dierenartsen geven het advies 4 of zelfs 6 weken te wachten. Dit is niet nodig. Een ram is twee weken na castraie niet meer vruchtbaar). U kunt bij ons terecht op zoek naar een voedster. U neemt daarvoor uw eigen konijn mee. In de opvang stel ik u aan alle voedsters voor. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van uw konijn én wat u zoekt in een nieuw konijn, gaan we kijken naar de beste match. Hier ontstaat dus een eerste, tweede eneventueel derde keus. Als die keuze is gemaakt gaan we de konijnen bij ons op neutraal terrein samen zetten.  We kijken dan hoe ze op elkaar reageren. Afhankelijk daarvan blijven ze wel of niet bij elkaar. Vaak is het erg prettig om de konijnen een nachtje te laten logeren op neutraal terrein. Soms kan dat zelfs wat langer dan een nachtje zijn. Bij een koppel ligt de gemiddelde duur van een koppeling tussen de 1 en 3 dagen. Reken er dus op dat uw konijn hier minimaal één nacht blijft overnachten. Om mijn konijnen te beschermen geef ik ze niet mee naar huis als ik denk dat de nieuwe 'relatie'nog niet helemaal stabiel is!


U heeft zelf een of meerdere voedster(s):  U kunt bij ons terecht op zoek naar een gecastreerde ram. U neemt daarvoor uw eigen konijn mee. In de opvang stel ik u aan alle rammen voor. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van uw konijn én wat u zoekt in een nieuw konijn, gaan we kijken naar de beste match. Hier ontstaat dus een eerste, tweede eneventueel derde keus. Als die keuze is gemaakt gaan we de konijnen bij ons op neutraal terrein samen zetten.  We kijken dan hoe ze op elkaar reageren. Afhankelijk daarvan blijven ze wel of niet bij elkaar. Vaak is het erg prettig om de konijnen een nachtje te laten logeren op neutraal terrein. Soms kan dat zelfs wat langer dan een nachtje zijn. Bij een koppel ligt de gemiddelde duur van een koppeling tussen de 1 en 3 dagen. Reken er dus op dat uw konijn hier minimaal één nacht blijft overnachten. Om mijn konijnen te beschermen geef ik ze niet mee naar huis als ik denk dat de nieuwe 'relatie'nog niet helemaal stabiel is!

U wilt graag een groepskoppeling met een of meerdere konijnen van hier: U komt met uw konijn(en) naar de Konijnenherberg. We gaan kijken wat uw wensen zijn en welke konijnen daarvoor bij elkaar gezet kunnen worden. Een groepskoppeling is een langer procen dan een duokoppeling en dat betekent dat uw konijn(en) altijd meerdere dagen tot een week blijven logeren!

 

3. Tarieven voor adoptie vanaf 1 oktober 2016

Alle konijnen zijn ingeënt tegen myxomatose/ RHD1 en tegen RHD2 en hebben een paspoort. Wij vinden het heel belangrijk om konijnen te herplaatsen die gezond zijn en volledig ingeënt. (Ter vergelijking: een konijn beide vaccinaties geven kost gemiddeld alleen al 60 euro per konijn)

Gecastreerde ram: 65 euro

(ter vergelijking: een castratie kost alleen al gemiddeld 80 euro)

Voedster : 45 euro

Koppel gecastreerde ram+ voedster (die al bij elkaar horen): 90 euro

(ter vergelijking, als je zelf een ram laat castreren en beide konijnen moet laten inenten ben je minstens 200 euro kwijt)

Koppel gecastreerde ram en gesteriliseerde voedster (die al bij elkaar horen): 150 euro

(ter vergelijking, als je zelf een ram laat castreren, een voedster laat steriliseren en beide konijnen moet laten inenten ben je minstens 340 euro kwijt)

gesteriliseerde voedster: 100 euro

(ter vergelijking: een sterilisatie alleen al kost gemiddeld 140 euro)

Wanneer een ram en voedster nog niet samen zitten en je van hen een koppel wilt maken, betaal je de losse prijs van die ram en van die voedster

 

Voorwaarden adoptie:


-Konijnen die hier geadopteerd zijn mogen niet worden gebruikt voor menselijke of dierlijke consumptie.
-Konijnen die hier geadopteerd zijn mogen niet worden weggegeven of verkocht.
-Met konijnen die hier geadopteerd zijn mag niet worden gefokt.
-De konijnen blijven, ondanks adoptie, eigendom van de Konijnenherberg.

-Als het konijn ziek is, dan gaat u ermee naar een dierenarts met verstand van konijnen.
-U zorgt ervoor dat het konijn een ruime huisvesting ter beschikking heeft. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenshuis.
-Als u een koppel konijnen van ons heeft en 1 daarvan komt te overlijden, dient u ons daarvan op de hoogte te stellen. Tevens dient u ervoor te zorgen dat het overgebleven konijn zo spoedig mogelijk een nieuw vriendje krijgt. Indien u dit niet wilt, dan bent u verplicht het achtergebleven konijn terug te brengen naar de Konijnenherberg.
-Heeft u één konijn van ons, en zijn/haar vriendje komt te overlijden, dan geldt hetzelfde als hierboven.
-Mocht u niet meer in staat zijn de konijnen te verzorgen, dan brengt u ze terug naar de Konijnenherberg.
-Na adoptie hebben wij nog enkele malen contact met u om te kijken of alles naar wens is. Tevens hebben wij het recht om een keer bij u te komen kijken. Indien de dieren niet op de juiste manier verzorgd of gehouden worden, dan hebben wij het recht de konijnen mee terug te nemen naar de opvang.

-De kosten voor een voedster zijn 45 euro

-De kosten voor een gecastreerde ram zijn 65 euro

-De kosten voor een gecastreerde voedster zijn 100 euro

-De kosten voor een koppel (die al bij elkaar horen en dus al samen in één hok zitten!) gecastreerde ram+ voedster zijn 90 euro

-De kosten voor een koppel gecastreerde ram + gecastreerde voedster zijn 150 euro