Wat eet een konijn?

Regelmatig hoor en zie ik dat konijnen niet worden gevoerd zoals ze gevoerd zouden moeten worden. Vaak is de oorzaak onwetendheid. Bij de aanschaf van een konijn (of welk huisdier dan ook) dien je je het liefst van tevoren al te verdiepen in diens behoeftes. Huisvesting en rantsoen zijn twee hele belangrijke items als het gaat om het houden van konijnen. Helaas worden mensen in dierenwinkels vaak verkeerd voorgelicht. Hier vindt u dus wat juiste informatie over het voeren van uw konijn(en).

1. Darmstelsel van een konijn

2. Hoe voer je een konijn op de juiste manier?

3. Brood, menseneten, likstenen en konijnensnoep

4. Lijst met veilige groenten en fruit

5. Lijst met giftige groenten en fruit

1. Darmstelsel van een konijn

Konijnen zijn erg tere beestjes. Dit komt met name door het darmgestel dat zij hebben. Zodra daar iets mee aan de hand is, gaat het snel bergafwaarts met een konijn. Niet eten en geen of dunne ontlasting zijn al heel snel dodelijk voor een konijn. Wanneer een konijn niet eet of geen of juist dunne ontlasting heeft ,moet je hiermee dus naar de dierenarts! Door dit gevoelige darmstelsel is het belangrijk dat een konijn goed gevoerd wordt. Dit verlengt de levensduur van een konijn aanzienlijk. Toch zie en hoor ik vaak nog teveel mis gaan op dit punt. Een konijn krijgt teveel brok, of slecht hooi. Sommige konijnen krijgen nooit groente, andere krijgen dagelijks een hele boterham...

2. Hoe voer je een konijn op de juiste manier?

Het allerbelangrijkste voor een konijn om te eten is ruwvoer. Ruwvoer zit vol vezels en houdt de darmen op gang. Met ruwvoer bedoel ik hooi. Hooi is eigenlijk gedroogd gras. Verwar hooi niet met stro. Stro is geel en gebruikt je als bodembedekking, hooi is groen en dient dus als hoofdbestanddeel van de voeding. Hooi heb je in heel veel soorten. Het belangrijkste is dat het hooi van goede kwaliteit is. Als dat niet zo is, dan zal een konijn dat ook niet eten. Een konijn is wat hooi betreft erg kieskeurig. Als hooi van slechte kwaliteit is, is dit te zien en te ruiken. Goed hooi hoort heel groen te zijn en kruidig te ruiken. Slecht hooi ziet meer bruinig en ruikt muf. Hooi hoort ook niet stoffig te zijn. Veel konijnen vinden kruidenhooi erg lekker. Als je in de dierenwinkel hooi koopt, let dan in ieder geval op de kleur. Wanneer deze meer bruinig dan groen is, koop het hooi dan niet. Je kunt bij mij ook terecht voor het kopen van kwalitatief goed hooi. Dit is kruidenhooi, in grote zakken en kost 6 euro per zak. Een konijn moet de hele dag hooi ter beschikking hebben om zo de darmen aan de gang te houden. Één klein balletje gevuld met hooi is dus te weinig.

Op de tweede plek is het belangrijk dat een konijn groenvoer krijgt. De eerste vraag die ik altijd stel wanneer konijnen opgevangen worden of komen logeren is of ze gewend zijn om groenvoer te eten. Tot mijn stomme verbazing krijgt namelijk het grootste gedeelte van de konijnen geen of nauwelijks groente aangeboden. Ooit is zelfs geweest dat mensen mij compleet voor gek verklaarden dat ik hun konijn groente wou geven. Ik snap dat werkelijk niet. Groenvoer is zo belangrijk voor een konijn. Ga maar eens na wat een konijn in het wild eet: gras! Boordevol vezels en vocht. Als wij onze konijnen geen groente geven wijken we dus heel erg af van de natuur. Geef je konijn dus dagelijks een portie groente. Indien je konijn dit niet gewend is bouw je dit rustig op, soort voor soort en beetje bij beetje totdat de darmen hieraan gewend zijn. Begin nooit meteen met flinke porties want je konijn kan hier diarree van krijgen. Maar om je konijn groente te onthouden omdat je bang bent dat de darmen dit niet aankunnen is flauwekul. Vaak zie je wel dat als mensen hun konijn niet consequent dagelijks groente geven maar slechts af en toe (en dan ineens heel veel) dat het mis gaat. Ik geeft mijn konijnen twee keer per dag ('s ochtends en 's avonds) een portie groente. Ook de konijnen die hier logeren of opgevangen worden krijgen dit. Indien een konijn dit niet gewend is, bouw ik dit in overleg met de eigenaar langzaam op.

Tenslotte, helemaal als laatste, geef je een konijn droogvoer: 'brokjes'. Dit is dus een aanvulling op het bovenstaande rantsoen en mag nooit de boventoon voeren. In de praktijk gebeurt het echter te vaak andersom: een konijn krijgt een overdosis brok waardoor hij geen of nauwelijks hooi eet en groente laat liggen. Dit is zo verkeerd! Natuurlijk is het zo dat brokjes vitaminen en mineralen bevatten. Verder zitten er ook wat vezels in, brok is voor een groot deel gewoon geperst gras. Maar brokjes bevatten ook suikers. Wanneer een konijn teveel brok krijgt wordt hij allereerst veel te dik (zeker gezien de beperkte leefomgeving die een konijn vaak heeft!) en bovendien werken de darmen niet meer goed. Een konijn eet namelijk zijn eigen keutels op (de zgn blindedarmkeutels) en bij een overvloed aan brok stopt een konijn hiermee.Hierdoor ontstaan vaak problemen met de ontlasting. Bv dunne poep (plakpoep).

Er zijn heel veel verschillende soorten konijnenbrok te koop. Het allerslechtste wat je een konijn kunt voeren is gemengd voer. Hierin zitten vaak heel veel suikers en je konijn gaat er selectief van eten: hij kiest enkel de lekkere dingen (dikmakers!!) uit om te eten.

Kies een brok die enkel bestaat uit brok (biks). Het voer van Science Selective is erg goed omdat daar extra vezels in zitten. Dit voer lijkt duur, echter u voert hier een stuk minder van. Wilt u toch liever geen Science Selective voeren, dan kunt u het beste voer kiezen dan dus enkel uit biks bestaan. Ik hoor vaak dat dat er zo ongezellig uitziet of dat een konijn dit niet wil eten. Dat eerste punt is natuurlijk onzin, dat is slechts vanuit de mens bekene. En ook het tweede punt komt een konijn wel overheen. Hij moet het gewoon leren eten.

 Het is sowieso aan te raden om afgemeten hoeveelheden te voeren. Een konijn dat onbeperkt biks mag eten wordt te dik. Bovendien ziet u minder snel wannneer uw konijn niet of nauwelijks eet (en dat kan bij een konijn al gauw verkeerd aflopen!). Beter is op één of twee momenten per dag voer aan te bieden en dat uw konijn dit ook gelijk op eet.

 3. Brood, menseneten, likstenen en konijnensnoep


Naast verschillende planten is het ook zo dat brood, crackers en konijnensnoep zoals yoghurtdrops en knaagstengels zeer slecht zijn voor konijnen. De suikers die in deze producten zitten zijn voeding voor de schadelijke bacteriën die in de darm van je konijn zitten. Als je veel producten die koolhydraten of suikers bevatten voert aan je konijn voed je de slechte bacteriën, die op hun beurt de goede bacteriën uitschakelen. Hierdoor krijgt je konijn dus gevoelige darmen en last van spijsverteringsproblemen, en helaas is dit heel moeilijk te herstellen. Voer dus nooit crackers, pasta, chocolade, yoghurtdrops en knaagstengels aan je konijn en wees beperkt tot een klein stukje per week met brood. Er zijn genoeg gezonde alternatieven om je konijn mee te verwennen.  

 Konijnen worden steeds populairder als huisdier. Daar wordt door fabrikanten handig op ingespeeld. Er worden steeds meer producten voor konijnen gemaakt ...en verkocht. Veel producten zijn snoepproducten. Overal staat op dat het goed en gezond is en dat je je konijn er mee verwent. De kleuren doen er ook dikwijls aan denken dat er echte groente in zit. Dit is echter niet of deels waar. Dit snoep of deze snacks zijn vooral een aanslag op de gezondheid van je konijn.

Een konijn dat geen ongezonde snacks krijgt, blijft gezonder en heeft een langere levensverwachting. Als je je konijn eens wilt verwennen, denk dan eens aan Luzerne koekjes of erwtenvlokken. Andere snacks die je je konijn kan geven, zijn gedroogde peterselie en selderij takjes, gedroogde banaan, gedroogde ananas, zonnebloempitjes of johannesbroodstukjes. Deze gezonde ‘snacks’ kun je ook goed geven als beloning wanneer je je konijn gaat trainen. Omdat het allemaal hele kleine stukjes zijn, zijn ze daarvoor erg geschikt.

Een klein hard stukje brood is een feest voor veel konijnen. Toch is brood enorm schadelijk en moet je het neit aan konijnen geven.

In de natuur eten konijnen geen snacks. Het is het beste om je konijn die dan ook niet te geven. Een stukje wortel, appel of een takje peterselie vinden de meeste konijnen ook heerlijk. Wat ook en misschien wel vooral telt voor het konijn is de aandacht die het op dat moment krijgt. Het staat dan doorgaans los van het feit wat de verwennerij is die je hem geeft. Aandacht is dus de beste beloning!

Lik- en knaagstenen zijn erg schadelijk voor uw konijn. Ze veroorzaken blaasproblemen zoals blaasstenen. Hang nooit een lik- of knaagsteen in uw kooi. Het is zo slecht dat deze dingen nog verkocht worden in de dierenwinkel! Geeft liever een (niet giftige!) tak waar je konijn lekker mee kan spelen en op kan knagen. In de dierenwinkel zijn ook veel produchten van wilgenhout te koop. Deze zijn wel geschikt om aan je konijn te geven.

 

4. Lijst met veilige groenvoersoorten (via www.bunnybunch.nl, op hun site wordt deze lijst regelmatig geupdatet)

Groenten

aardpeer
alfalfa
andijvie
biet
bleekselderij
bloemkool
boerenkool
broccoli
chinese kool
cichorei
courgette
ijsbergsla
knolselderij
komkommer
koolrabi
koolraap
luzerne
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!!)
paksoi
paprika
pastinaak
pompoen (met mate)
radijs
ruccola
selderie
sla
spinazie
spruiten
spruitkool
spurrie
taugee
tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!)
veldsla
venkel
waterkers
witlof
wortel (ook het loof!)
zonnebloem


Fruit en fruitbomen


aardbeien en aardbeienbladeren
ananas
appel
appelboom (takken en bladeren)
banaan
bosbes
bramen
bramenstruik (blad)
druiven (zonder pit)
druivenstruik (bladeren en takken)
frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)
grapefruit
kers (ook takken en bladeren van de boom)
mandarijn (zonder pit)
meidoorn (bessen)
meloen
nectarine (niet te veel)
papaja
peer (ook takken en bladeren van de boom)
sinaasappel
Veenbes
watermeloen


Kruiden en bomen


basilicum
berk
brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)
citroenmelisse
dille
dovenetel
duizendblad
echinacea
gierst (hiervan wordt stro gemaakt)
goudsbloem
haver (hiervan wordt stro gemaakt)
hazelaar
herderstasje
kamille
kersenboom
komkommerkruid (bernagie)
marjolein
munt
paardebloemblad
peterselie
pepermunt
roos (niet uit winkel ivm pesticiden)
rozemarijn
salie
tamme kastanje (takken en kastanjes)
tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)
tijm
valeriaan
viooltje
wilg
zonnebloembladeren

5. Giftige planten en fruit

Uitleg over de lijst

Sommige planten komen meerdere keren in deze lijst voor, omdat ze meerdere namen hebben. Fruit, kruiden, kamerplanten, buitenplanten, alles staat in deze lijst bij elkaar, op alfabetische volgorde.
Welk deel is het meest giftig Als hier bijvoorbeeld bessen staat, wil het niet zeggen dat de struik of plant zelf niet giftig is. Het deel dat hier genoemd is is het meest giftige deel van de plant en dus het deel wat de meeste kans heeft op schadelijke gevolgen.
Mate van giftigheid - licht: deze planten zijn schadelijk voor de gezondheid, maar niet snel dodelijk of ze zijn pas schadelijk als het konijn er grote hoeveelheden van gegeten heeft. - matig: deze planten zijn niet direct dodelijk, maar het heeft wel gevolgen op korte- of lange termijn als jouw konijn hiervan gegeten heeft. Wat die gevolgen zijn en in welke mate deze te zien zullen zijn bij jouw konijn ligt aan de plant en de hoeveelheid die er van gegeten is. Neem voor de zekerheid contact op met je dierenarts. - Zeer: deze planten zijn schadelijk, zelfs als ze in een kleine hoeveelheid gegeten worden. In veel gevallen leid dit zelfs tot de dood van je konijn! Heeft je konijn deze plant gegeten, neem dan met spoed contact op met een dierenarts. 

Gevolgen van het eten van een giftige plant

De gevolgen die jouw konijn daadwerkelijk krijgt zijn afhankelijk van de hoeveelheid, het deel van de plant dat gegeten is en de conditie en weerstand van jouw konijn. Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen. 

 

Lijst met giftige planten voor konijnen 

Plant Welk deel is het meest giftig Mate van giftigheid Gevolgen van het eten van deze plant
aardappel ongekookte aardappels, bladeren en steel matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
abrikoos vrucht bevat cyanide matig ademhalingsproblemen
acacia blad, bloemen en twijgen matig mondontstekingen, hartritmestoornissen, darmproblemen
adonisroosje gehele plant zeer hartritmestoornissen, dood
afrikaantje plant en bloem matig huidirritaties
agave alle soorten matig darmproblemen
akelei wortels en blad licht diarree, ademhalingsproblemen, gezwollen tong.
aloë met name het plantsap (familie van lelie) matig nierschade
amandelen bevat cyanogene glycosiden, waar blauwzuur uit ontstaat zeer darmproblemen, kortademigheid, irritatie huid en neus, coma
amaryllis met name de bol matig spijsverteringsproblemen, leverschade, verlammen zenuwstelsel.
amerikaanse kastanje zaad en bladeren zeer bevat looizuur, dat is giftig, darmproblemen, koorts, dood.
anemoon alle soorten zeer spiersamentrekkingen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, hartproblemen
anjers alle planten uit deze familie matig diarree
appeltje der liefde gehele plant zeer dodelijk
aronskelken gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
asperge gehele plant matig krampen in maag en darmproblemen
aspidistra gehele plant licht krampen, maag- en darmproblemen, nierfalen
aubergineplant plant zelf, uitgezonderd rijpe vruchten matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
azalea gehele plant matig tranende ogen, slijm uit neus, verlaagde bloeddruk, krampen, verlamming, dood
begonia gehele plant matig diarree, ademhalingsproblemen, schudden met kop
belladonna gehele plant zeer spijsverteringsproblemen, leverschade, verlammen zenuwstelsel
berenklauw bladeren en stam matig irritatie van huid- en slijmvliezen, diarree
besenginster gehele plant matig hartproblemen, diarree, duizeligheid, hoofdpijn
bieslook gehele plant matig darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
bilzekruid gehele plant zeer opgezwollen buik,krampen en verlamming
bingelkruid zaden en wortels matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
bitterzoet gehele plant zeer zenuwstelsel en maag worden aangetast, ondertemperatuur, ademhalingsproblemen, nierproblemen
blaartrekkende boterbloem gehele plant, bevat protoanemonine zeer maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen, dood
blauwe monnikskap gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen, dood
blauwe regen (wisteria) zaad en vruchten matig buikpijn, diarree
bloedwortel gehele plant, vooral sap, bevat sanguinarine zeer doodt dierlijke cellen, vernietigd huid en weefsel.
boerentabak bladeren matig irritaties huid- en slijmvliezen, blindheid, bot- spier en gewrichtsziekten, schildklierziekten.
boksdoorn gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
bolderik gehele plant matig diarree, ademhalingsproblemen, gezwollen tong
bonen gehele plant, alle soorten matig heftige darmkrampen en darmproblemen, bloedstollingen
boomwurger gehele plant zeer zenuwstelsel en maag worden aangetast, ondertemperatuur, ademhalingsproblemen, nierproblemen
boon gehele plant matig darmproblemen, bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
bosanemoon gehele plant zeer spiersamentrekkingen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, hartproblemen
bosbingelkruid gehele plant matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
boterbloem alle planten uit deze familie matig Diarree, nierschade
braaknootboom sap, bevat strychnine zeer dodelijk, strychnine werd vroeger als rattengif gebruikt.
brem gehele plant matig darmproblemen, vertraagde hartwerking
brunfelsia gehele plant matig tast zenuwstelsel aan
buxus bladeren matig Diarree, bewustzijn kwijtraken, dood
cactussoorten gehele familie, bevatten Mescaline licht hallucinaties, huidirritaties
caladium gehele familie zeer veroorzaakt blaren in mond en keel waardoor konijn kan stikken
calla gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
cannabis bloemen matig tast zenuwstelsel aan
capsicum gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
champignons gehele plant matig verstopping
chinese boksdoorn alleen rijpe bessen (goji bes) mogen matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
christoffelkruid gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
christusdoorn bessen licht Ademhalingsproblemen, diaree, toevallen
chrysant bladeren en stam, bevat Pyrethrum zeer dodelijk, wordt gebruikt als insecticide
clematis alle planten uit deze familie licht Diarree, ademhalingsproblemen, geirriteerde huid- en slijmvliezen
clivia gehele plant matig darmproblemen, irritatie huid- en slijmvliezen
colocasia gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
coniferen gehele plant, met name bast matig uit de bast wordt terpetijn gemaakt, huidirritaties, jeuk
crocus gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
croton schors, wortel, plantsap matig huidproblemen
cyclaam bol en wortelstok matig Diarree, ademhalingsproblemen
cypres wolfsmelk plantsap en zaden matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
dagbloem gehele plant, bevat alkaloïden matig problemen met stofwisseling, problemen met centrale zenuwstelsel, hallucinaties
dalkruid gehele plant matig maagproblemen
daphne vruchten en bladeren zeer huidirritaties
denneboom ook het water waar naalden in drijven matig sufheid, darmproblemen, lever- en nierschade, hartproblemen
diefenbachia bladeren en stam zeer veroorzaakt blaren in mond en keel waardoor konijn kan stikken
donsnachtschade gehele plant zeer diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
doornappel gehele plant zeer maag-darmontstekingen, apathie, coma
dotterbloem gehele plant licht Diarree, nierschade
druivenpitten pit is giftig matig braken, nierbeschadigingen
duitse brem vruchten en zaad, bevat cytisine zeer kramp, benauwdheid, coma en uiteindelijk stikt het konijn
eenbes gehele plant matig Darmproblemen
erwt gehele plant (vers) matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen. Gasaanvallen en spijsverteringsproblemen.
eucaliptus bladeren matig Diarree, buikkramp
europese trollius gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
ewrten gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen. Gasaanvallen en spijsverteringsproblemen.
ficus gehele plant matig diarree, huidirritaties, ontstekingen van huid
flamingplant gehele plant matig sap irriteert huid en slijmvliezen
freesia gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
gatenplanten gehele plant matig darmproblemen, ademhalingsproblemen
gebroken hartje gehele plant matig ademhalingsproblemen, verzwakt het hart
gelderse roos onrijpe vruchten, bevat viburnine matig irritatie maagdarmkanaal, bloed in urine
gele narcis gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel
gele valse acacia schors, bladeren, zaden zeer mondontstekingen, hartritmestoornissen, darmproblemen
geranium gehele plant licht Irritaties in mond en slijmvliezen
gerst zaad licht Gebitsproblemen, blaas- en nierproblemen
gevlekte scheerling gehele plant, bevat coniine zeer tast werking centrale zenuwstelsel aan, misselijkheid, verlamming ademhalingsspieren, dood
gewone steenraket gehele plant matig gasaanvallen, spijsverteringsproblemen
gewone vlier gehele plant, behalve bloemen en rijpe bessen matig darmproblemen, kortademigheid, irritatie huid en neus, coma
gewone vogelmelk steel en bloemen matig krampen in maag en darmproblemen
gewoon duizendblad gehele plant matig huidirritaties
gladiolen gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
gouden regen gehele plant zeer kramp, benauwdheid, coma en uiteindelijk stikt het konijn
granen zaad licht Gebitsproblemen, blaas- en nierproblemen
grote anemoon gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
halfmens alle planten uit deze familie matig blindheid
hazelwortel gehele plant matig werkt laxerend
heggenrank gehele plant matig spijsverteringsproblemen
helleborus Hele familie is giftig zeer branderig in mond en keel, maagpijn, diarree, hartverzwakking
herfststijlloos bol zeer Maag en darmproblemen, verlamming ademhalingswegen, dood
hortensia gehele plant zeer Diarree en problemen met de bloedsomloop, dodelijk
hulst gehele plant matig Diarree, darmproblemen, hartritmestoornissen, verlammingen, dood
hyacinten gehele plant matig in grote hoeveelheden giftig, huidirritaties, diarree
ijzerhard gehele plant licht verstopping, spijsverteringsproblemen
ipomoea gehele plant, bevat alkaloïden matig problemen met stofwisseling, problemen met centrale zenuwstelsel, hallucinaties
iris gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
jakobskruiskruid Gehele plant, bevat pyrrolizidine alkaloïden matig Conditieverlies, gewichtsverlies, sloomheid, overgevoeligheid voor zonlicht, haaruitval, korsten, eczeem, ontstekingen van huid, diarree.
japanse kamperfoelie bessen matig diarree
japanse kers (taxus) gehele plant zeer trillen, spierzwakte, benauwdheid, hartritmestoornissen, hartstilstand
jasmijn gehele plant matig diarree, huidirritaties, ontstekingen van huid
jeneverbes gehele plant zeer ademhalingsproblemen, diarree, ontstekingen in maag-darmkanaal, dood
kamercalla gehele plant zeer spiersamentrekkingen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, hartproblemen
kamperfoelie gehele plant matig diarree, hartkloppingen
kapucijner gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
kardinaalsmuts gehele plant matig Diarree, stoornissen bloedsomloop, bewusteloosheid
karmozijnbes gehele plant matig Keelpijn, maagkramp, stuipen, blindheid
kastanje (wilde) gehele plant matig koorts, buikpijn
kerstroos (helleborus) gehele plant matig Darmkrampen, diarree
kerstster gehele plant matig blindheid, diarree
kervel (dolle) gehele plant, bevat coniine zeer tast werking centrale zenuwstelsel aan, misselijkheid, verlamming ademhalingsspieren, dood
kikkererwt gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
Klaproos gehele plant, vooral onrijpe zaden zeer ademhalingsproblemen, verzwakt het hart
klein kruiskruid gehele plant, bevat pyrrolizidine alkaloïden matig conditieverlies, gewichtsverlies, coördinatiestoornissen, verminderde eetlust, huid- en vachtproblemen, diarree, gele slijmvliezen, dood
klimop (hedra) gehele plant matig in grote hoeveelheden giftig, krampen en verlamming
knikkende vogelmelk bol matig krampen in maag en darmproblemen
knoflook gehele plant matig darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
kornoelje gehele plant matig bevat cyanide, voorkomt opname zuurstof in bloed, verstikking
kousenband gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
kralenboom /chinese bes vruchten matig niet eetbaar, worden insecticiden van gemaakt
kransbladige salomonszegel gehele plant matig irritatie van maag en darm
kroontjeskruid sap matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
kruisbladige wolfsmelk sap matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
kruiskruid Gehele plant, bevat pyrrolizidine alkaloïden matig Conditieverlies, gewichtsverlies, sloomheid, overgevoeligheid voor zonlicht, haaruitval, korsten, eczeem, ontstekingen van huid, diarree.
lampionplant bessen en bladeren zeer dodelijk
lathyrus stelen en zaden matig verlamming
laurier gehele plant matig tranende ogen, slijm uit neus, verlaagde bloeddruk, krampen, verlamming, dood.
laurierkers bladeren en zaden zeer dodelijk
lavendel gehele plant licht verhoogde lichtgevoeligheid, tast immuunsysteem aan.
Lavendelheide (Andromeda) plantensap en bladeren, bevat grayanotoxine zeer verlaagde bloeddruk, ademhalingsproblemen, diarree
lelie-achtigen gehele plant matig krampen, maag- en darmproblemen, nierfalen
lelietjes van dalen gehele plant zeer ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen
lenteklokje gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
levensboom loten en kegels matig huidontstekingen, maag-darmstoornissen, nier- en leverschade
liguster gehele plant matig diarree, stuipen, bloedsomloopstoornissen
linze gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
lis (familie, Iridaceae) gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
lobelia (campanula) gehele plant zeer misselijkheid, diarree, dodelijk
lupine hele plant, vooral zaad matig spijsverteringsproblemen, levercellen sterven af en hersenproblemen
maagdenpalmen gehele plant matig bevat alkaloïde, onderdrukt immuunsysteem, dodelijk
mahonia gehele plant licht Bevat berberine en oxyacanthine
mais kolven matig hulzen van mais zijn niet verteerbaar en kunnen verstopping veroorzaken
mansoor gehele plant matig werkt laxerend
maretak gehele plant matig bloeddruk en hartritmestoornissen, bij grote hoeveelheden verlamming
marijuana bloemen en stam zeer dodelijk
meibloem gehele plant zeer ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen
mistletoe gehele plant matig Diarree
moerasaronskelk gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
monnikskap gehele plant zeer Speekselen, diarree, gevoelloosheid, coma
naaldbomen ook het water waar naalden in drijven matig sufheid, darmproblemen, lever- en nierschade, hartproblemen
nachtschade-achtigen gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
nachtschone zaden matig onbekend wat de gevolgen zijn
narcis gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
narcissoorten gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
nieskruid (helleborus) Hele familie is giftig zeer branderig in mond en keel, maagpijn, diarree, hartverzwakking
okkernoot groene schaal van vruchten matig veroorzaakt o.a. nier- en blaasstenen
oleandersoorten gehele plant, bevat hartglycosiden zeer hartritmestoornissen, spasmen, dood door verstikking
olijven gehele plant en vrucht matig diarree, huidirritaties, ontstekingen van huid
oranjeappelboompje gehele plant zeer dodelijk
oranjeboompje gehele plant zeer dodelijk
orchidee gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
oxytropis gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
paasklokje gehele plant zeer ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen
paddenstoel soorten alle soorten zijn giftig zeer verstopping, effect op lever en nieren.
palmboompje gehele plant zeer Diarree, dodelijk
Palmlelie (Yucca) gehele plant matig tast de slijmvliezen aan
palmstruik bladeren matig tast de slijmvliezen aan
papaver gehele plant, vooral zaad zeer ademhalingsproblemen, verzwakt het hart
paprikaplant (nachtschade) plant zelf, uitgezonderd rijpe vruchten matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
paradijsvogelbloem gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
parapluplant bladeren matig verstopping
passiebloem Gehele plant, vooral onrijpe vruchten matig hallucinaties, spijsverteringsproblemen
paternosterboontje zaden zeer dodelijk
pelargonium gehele plant licht Irritaties in mond en slijmvliezen
peperboompje schors en bessen zeer langs schors komen geeft huidirritatie, bessen eten is dodelijk
perzik vrucht bevat cyanide, plant bevat blauwzuur matig ademhalingsproblemen
petunia gehele plant matig maag-darmontstekingen, apathie, coma
peultjes gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
peulvruchten gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
philondendron gehele plant matig ademhalingsproblemen, diarree
pinda gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
pioenroos bloemen en zaad matig Schade aan lever, hart, nieren. Irritatie van slijmvliezen. Huiduitslag.
podocarpus gehele plant, met name bast matig uit de bast wordt terpetijn gemaakt, huidirritaties, jeuk
pothos gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
prei gehele plant zeer darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
primula gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
pronkboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
pruimen vrucht bevat cyanide matig ademhalingsproblemen
Prunus gehele familie matig dodelijk
rabarber bladeren, bevat oxaalzuur matig in grote hoeveelheden giftig; diarree, geelzucht, nierfalen
ranonkel (familie) gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
reuze berenklauw plantsap matig irritatie van huid- en slijmvliezen, diarree
rhodondendron blad, bloem matig spiertrillingen, hartritmestoornissen, krampen
ridderspoor gehele plant zeer Irritatie slijmvliezen, diarree, trillen, coördinatiestoornissen, spierzwakte, speekselen
rode kamperfoelie rijpe bessen matig diarree, hartkloppingen
rode klaver gehele plant matig darmproblemen, kortademigheid, irritatie huid en neus, coma
rode kool gehele plant licht diarree, gasaanvallen
rododendron gehele plant zeer dodelijk
salomonszegel hele plant, vooral bessen matig maagproblemen
sanseveria gehele plant matig tast de slijmvliezen aan  
savooiekool gehele plant licht diarree, gasaanvallen
sierpeperplantje gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
sjalotten gehele plant zeer darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
skimmia gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
slaapbol gehele plant zeer dodelijk
slangewortel gehele plant matig sap irriteert huid en slijmvliezen
sleutelbloem gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
smalbladige lepeltjesboom gehele plant zeer dodelijk
sneeuwbes bessen matig huidirritaties, waterige diarree, coma
sneeuwklokje bol matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel
snijboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
sojaboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
spar kerstboom licht Kerstbomen zelf zijn niet giftig, maar de middelen zoals brandvertragende middelen, spuitsneeuw etc waarmee de bomen behandeld zijn wel.
sperzieboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
sporkehout schors en onrijpe vruchten zeer zeer ernstige diarree
steenvruchten gehele plant matig bevat cyanide, voorkomt opname zuurstof in bloed, verstikking
stijve steenrakket gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
stinkende gouwe (goudswortel) gehele plant matig Bloederige ontstekingen van maag-darmkanaal, sufheid, dood.
syngonium gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
tabaksplant gehele plant matig Maag-darmstoornissen, apathie, coma, dood
tamarinde gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
tarwe zaad licht Gebitsproblemen, blaas- en nierproblemen
taxus gehele plant zeer Diarree, stoornissen bloedsomloop, hartritmestoornissen, lever- en nierschade, hartstilstand
tomatenplanten bladeren en stam matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
trosvlier gehele plant, bevat cyanide matig huiduitslag, diarree, hoe meer er gegeten wordt, hoe giftiger het is.
tuinboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
tulpen gehele plant matig Krampen in maag en darm, irritatie huid- en slijmvliezen
tungboom gehele plant zeer dodelijk
uien gehele plant zeer darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
valkruid wortel en bloemen zeer huidirritaties, lever- en lymfe problemen
valse wingerd bladeren en vruchten zeer dodelijk, bevat oxaalzuur, diarree, geelzucht, nierfalen
varens gehele plant matig Breekt vitamine B1 af in het lichaam
vaste kool (rode kool) gehele plant licht diarree, gasaanvallen
venijnboom bladeren en vruchten zeer trillen, spierzwakte, benauwdheid, hartritmestoornissen, hartstilstand
verbena gehele plant licht verstopping, spijsverteringsproblemen
verfbrem gehele plant zeer darmproblemen, vertraagde hartwerking, dodelijk
vijgenboom sap matig Tast slijmvliezen en nieren aan
vingerhoedskruid volledige digitalis familie zeer Diarree, hartritmestoornissen, effect op bloedsomloop en nieren, dood
vingerplant blad en stengels matig darmproblemen en ademhalingsproblemen
vleugelboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
vlier gehele plant, bevat cyanide matig huiduitslag, diarree, hoe meer er gegeten wordt, hoe giftiger het is.
voerbieten gehele plant matig gasaanvallen, spijsverteringsproblemen
vogelmelk gehele plant matig diarree, ademhalingsproblemen
vredeslelie gehele plant matig krampen, maag- en darmproblemen, nierfalen
walnoten gehele plant matig veroorzaakt o.a. nier- en blaasstenen
waterscheerling gehele plant, vooral de wortel zeer verstoort werking centrale zenuwstelsel, misselijkhid, buikpijn, dood.
westerse karmozijnbes gehele plant zeer Darmproblemen, laat rode bloedcellen samenklonteren.
wild kattenkruid verse plant matig huidirritatie, dodelijk in grote hoeveelheden
wilde hyancint bol, bloemen en bladeren matig in grote hoeveelheden giftig, huidirritaties, diarree
wilde kamperfoelie bessen matig diarree, hartkloppingen
wilde kardinaalsmuts gehele plant matig Diarree, stoornissen bloedsomloop, bewusteloosheid
wilde kastanjes gehele plant matig koorts, buikpijn
wilde liguster bessen zeer diarree, stuipen, bloedsomloopstoornissen
wilde ridderspoor alle planten uit deze familie zeer Irritatie slijmvliezen, diarree, trillen, coördinatiestoornissen, spierzwakte, speekselen
wildemanskruid gehele plant matig maagproblemen, verlamming
winde (ipomoea) gehele plant, bevat alkaloïden matig problemen met stofwisseling, problemen met centrale zenuwstelsel, hallucinaties
wisselbloem gehele plant licht verstopping, spijsverteringsproblemen
witte heggenrank gehele plant zeer spijsverteringsproblemen, dodelijk
witte kool gehele plant licht diarree, gasaanvallen
witte narcis gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
witte nieswortel gehele plant zeer branderig in mond en keel, maagpijn, diarree, hartverzwakking
witte paardekastanje bloemen, bladeren, onrijpe vruchten matig koorts, buikpijn
wolfskers bessen matig dorst, koorts, vertraagde ademhaling en hartslag
wolfsmelkachtigen (euphorbia) gehele plant matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
wollige sneeuwbal bessen matig diarree en darmproblemen, pas bij grote hoeveelheden giftig.
wonderboom zaad zeer Irritatie mond, buikpijn, dorst, blindheid, stuiptrekkingen, dood
zegekruid gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
zomeradonis gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
zuring bladeren matig in grote hoeveelheden giftig
zwarte nachtschade(familie) gehele plant, vooral onrijpe vruchten matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood

 

Planten die niet op de lijst voorkomen.

Er staan heel veel planten niet op deze lijst. Veel van die planten zijn niet per definitie giftig. Als je niet weet of een plant wel of niet gegeten kan worden, geef het dan niet

(bron; www.bunnybuch.nl)